Vitamín D sa do nášho organizmu dostáva prirodzene, najmä zo slnečného žiarenia. Počas jesene a zimy, kedy máme nedostatok kontaktu so slnkom sa preto často stáva, že máme aj nedostatok vitamínu D. To sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi najmä únavou, či oslabenou imunitou. Aké úlohy má v našom tele vitamín D? Ako ho účinne a správne dopĺňať aj počas chladnejších mesiacov?

Vitamín D

Vitamín D zohráva veľmi dôležitú úlohu v boji s rôznymi ochoreniami. Je to spôsobené najmä funkciou posilňovania vrodenej aj získanej imunity. Vitamín D je nesmierne dôležitý pre akýkoľvek ľudský organizmus, špeciálne však napríklad pre deti a tehotné ženy. Slnečný vitamín D sa tvorí v koži práve pôsobením slnečného žiarenia. Jeho tvorbu však ovplyvňuje najmä ročné obdobie a netvorí sa ho rovnaké množstvo počas celého roka. Taktiež veľkú úlohu vo vstrebávaní vitamínu zohráva množstvo odhalenej kože a tiež aj vek, pretože s pribúdajúcim vekom nevie telo dostatočné vitamín zo slnka syntetizovať. Zníženie tvorby vitamínu D je ovplyvnené aj používaním prípravkov s UV ochranou.

slnko

Zdroje vitamínu D v potrave

V bežnej strave získavame len 10-20% dennej potrebnej dávky vitamínu D. Medzi potraviny, ktoré ho obsahujú vo veľkom množstve patria napríklad morské ryby. Medzi konkrétne druhy, ktoré obsahujú veľa vitamínu D patrí: losos, sleď, makrela, či konzervovaný tuniak. Najbohatším zdrojom vitamínu D, ktorý môžete zaradiť do vášho jedálnička je rybí olej z treščej pečene. Ideálne je dopriať si denne niekoľko čajových lyžičiek, čo môže byť vďaka nie veľmi lákavej chuti trochu nepríjemné. Ide však o najlepší spôsob ako získať viac vitamínu D prirodzenou formou.

Uvedomte si tiež, že vitamín D je rozpustný v tukoch a preto keď ho dostanete do organizmu vo forme rybieho oleja, veľmi dobre sa vstrebe.

Ďalším dobrým zdrojom vitamínu D je mäso, najmä teľacia, kuracia, či bravčová pečeň. Vajcia sú ďalším živočíšnym produktom, ktorý sa radí medzi zdroje vitamínu D. Jeho vyššia koncentrácia sa konkrétne nachádza vo vaječnom žĺtku. Medzi ďalšie dobré zdroje patrí napríklad kakao, avokádo, ďatle, či kokos. Huby sušené na slnku obsahujú ešte väčšie % vitamínu D.

ryba

Výživové doplnky

Najprirodzenejším spôsobom doplnenia vitamínu D je samozrejme formou potravín, v ktorých sa prirodzene nachádza. V lekárňach sú dostupné aj rôzne výživové doplnky vo forme tabliet alebo kvapiek, ktoré sľubujú doplnenie hladiny tohto vitamínu. Kvapky sú najčastejšie predpisované pre deti a dajú sa kúpiť aj bez predpisu. Tablety sa väčšinou predávajú vo forme výživových doplnkov, ktorých cieľom je zvýšiť hladinu tohto vitamínu takouto syntetizovanou formou. Je len na vás aký spôsob doplnenia vitamínov zvolíte, dodržiavajte však dennú odporúčanú dávku, pretože aj to vám môže spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Vedeli ste ako sa v našom tele tvorí vitamín D? Dopĺňate si vitamín D počas chladných mesiacov? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch :).