Bezpečný nákup je asi prioritou všetkých zákazníkov internetových obchodov. Pri nákupe v kamenných predajniach máte väčšiu záruku, že kúpite produkty v požadovanej kvalite a cene a všetko viete osobne odkontrolovať. Nakupovanie online je veľmi pohodlné, avšak vyžaduje si aj určitú dávku vašej obozretnosti, pretože prostredníctvom internetu sa viete oveľa jednoduchšie oklamať. Ako môžete zaručiť, že váš nákup na internetových obchodoch bude bezpečný?

Vzhľad webovej stránky internetového obchodu

Prvá vec, ktorá zaujme našu pozornosť pri vstupe do internetového obchodu je samozrejme estetické prevedenie webovej stránky. Internetové obchody sú väčšinou známe príjemnou grafikou, prehľadnosťou a často viete produkty hľadať pomocou rôznych filtrov. Snažia sa vám čo najviac zjednodušiť nakupovanie a spríjemniť pobyt na stránke. Prvou známkou kvalitného a dôveryhodného obchodu je práve estetická a praktická stránka. Dobrým znamením je aj funkčný zákaznícky servis. Určite sa však netreba riadiť len podľa vzhľadu internetových obchodov, ale najmä podľa iných relevantných dôkazov o bezpečnosti.

nákup online

Certifikáty

Overené a bezpečné internetové obchody majú množstvo certifikátov bezpečnosti, ktoré vám radi na stránkach preukážu. Stačí si overiť ich dôveryhodnosť a môžete si byť istý, že internetový obchod je relevantný pre váš nákup. Certifikáty sa po väčšine umiestňujú v spodnej časti stránky na viditeľnom mieste. Spolu s certifikátmi sú dôležité aj rôzne ocenenia, ktoré internetový obchod získava na základe rôznych hodnotení. Známe je napríklad ocenenie „overené zákazníkmi“, ktoré sprostredkúva portál Heureka. Pozor si pri oceneniach a certifikátoch treba dať najmä na ich reálnosť, pretože niektoré spoločnosti si môžu certifikáty aj vymýšľať.

Recenzie

Recenzie sú nezameniteľným relevantným zdrojom informácií o kvalite služieb a produktov konkrétneho internetového obchodu. Väčšina portálov umožňuje uverejňovať recenzie len reálnym zákazníkom, vďaka čomu si zachovávajú svoju dôveryhodnosť. Okrem recenzií na internete je dobré si vymieňať tipy na nákup aj s vašimi blízkymi. Často prostredníctvom recenzií komunikuje aj internetový obchod priamo so zákazníkmi, čo veľa napovedá o ich zákazníckom servise a spôsobe komunikácie. Recenzie sú jednou z najrýchlejších variant ako sa môžete dostať k relevantným informáciám ohľadom nákupu na konkrétnom internetovom obchode.

Šifrované spojenie pre bezpečný nákup

Nákup na internete by mal prebiehať pod šifrovaným spojením. Znamená to, že stránka ochraňuje vaše údaje a preto je nesmierne dôležité, aby ste si pri vypĺňaní objednávky a platení takéto spojenie všímali. Môžete si ho overiť veľmi jednoducho a to tak, že pri adrese webového sídla nájdete v ľavom rohu zámok. Vtedy ide o bezpečné šifrované spojenie, ktoré ochraňuje vás aj vaše dáta. Môžete teda nakupovať kompletne bez obáv.

šifrované spojenie

Popis produktov

Keďže si pri nákupe na internete nemôžete jednotlivé produkty dokonale obzrieť je dôležité zamerať sa na popis produktov. Mal by obsahovať všetky dôležité parametre a reálne zachytávať vlastnosti produktu. Nemal by ísť o reklamný text, ktorý vás nabáda produkt kúpiť, no reálne by mal poskytovať dostatok informácií o jeho vlastnostiach. Rovnako sú dôležité aj obrázky, ktoré by mal byť čo najviac realistické a vo vysokej kvalite, aby ste si produkt vedeli dobre predstaviť. Kvalitné a bezpečné internetové obchody vedia, že je dôležité venovať popisom produktov dostatok pozornosti.

Bezpečný nákup na internete nie je žiadnym nemožným cieľom. Dnes existuje už veľa dôveryhodných spoločností, ktorých sídlo funguje na internete. Ak chcete nakupovať naozaj bezpečne treba si všímať tieto základné tipy, ktoré vám umožnia odhaliť podvodné internetové obchody. Môžete tak potom nakupovať kompletne bez obáv a využívať všetky benefity nákupu online akými sú napríklad aj výhodné zľavy.